Vad är en arbetsskada och hur hanterar du den?

06 oktober 2024 Veronica Urena

editorial

En arbetsplats ska vara en säker miljö där anställda kan utöva sina yrken utan fara. Trots detta uppstår arbetsskador årligen inom olika yrkesområden. En arbetsskada kan innebära fysiska eller psykiska skador som uppkommer i arbetet eller orsakas av arbetet. Förståelsen kring dessa skador är viktig både för arbetsgivare och arbetstagare för att förebygga dem och för att korrekt hantera situationer då de uppstår.

Vad räknas som en arbetsskada?

En arbetsskada kan definieras som en skada eller sjukdom som antingen har orsakats direkt av arbetsutövandet eller där arbetsförhållandena bidragit till skadans uppkomst eller förvärring. Denna definition inkluderar olycksfall på arbetsplatsen, yrkessjukdomar och till och med skador som inträffar under arbetsrelaterade resor.

Arbetsskador omfattar inte enbart fysiska olyckor som benbrott, snitt och muskelskador, utan också psykiska påfrestningar. Exempel på detta kan vara utmattningssyndrom eller arbetsrelaterad stress som kan leda till allvarliga hälsoproblem.

Yrkessjukdomar är de sjukdomar eller åkommor som utvecklas över tid på grund av exponering för skadliga ämnen eller påfrestande arbetsförhållanden. Det kan röra sig om belastningsskador, hörselskador från bullriga arbetsplatser eller sjukdomar orsakade av kemikalier.

Förebyggande och hantering av arbetsskador

Ett effektivt sätt att minska risken för arbetsskador är att göra regelbundna riskbedömningar på arbetsplatsen. Genom att identifiera potentiella risker kan företaget vidta åtgärder för att eliminera eller minimera dessa risker.

Att utbilda personal om säkerhetsrutiner och att skapa en stark säkerhetskultur är betydelsefullt. Arbetsgivaren har ansvaret att tillhandahålla de resurser som behövs för att säkra arbetsmiljön, inklusive utrustning, skyddsklädsel och utbildningar.

Det är viktigt att rapportera tillbud och olyckor, oavsett hur små de är. Genom att dokumentera dessa incidenter kan organisationer förstå mönster och orsaker till händelserna för att förhoppningsvis förhindra framtida olyckor och skador.

arbetsskada

Vad gör jag ifall jag drabbas av en arbetsskada?

Om du råkar ut för en arbetsskada är det första steget att söka lämplig vård. Vid allvarliga olyckor bör detta ske omedelbart. Det är också viktigt att omgående informera din arbetsgivare om händelsen.

Arbetsgivaren bör anmäla skadan till försäkringsbolaget. I Sverige är arbetsgivaren skyldig att ha en arbetsskadeförsäkring som täcker anställda vid olycksfall och yrkessjukdomar i arbetet.

Som drabbad är det klokt att dokumentera händelsen och dina skador noggrant. Detta kan innefatta läkarintyg, fotografier av skadan och en beskrivning av hur olyckan gick till.

Efter att ha rapporterat och dokumenterat skadan kan du vara berättigad till ersättning för sjukvårdskostnader, inkomstbortfall och andra relaterade utgifter. Det är därför kritiskt att samla all nödvändig information och att förstå processen för att göra anspråk på ersättning.

Fler nyheter